Thursday, July 30, 2009

Cuti-cuti Malaysia

Salam..

Dah lama blog nie tak diupdate..makin banyak sawang nampaknya..huhu.. Syukur kali nie saya masih punya waktu untuk jenguk-jenguk blog, tambah post sikit, maklumlah tengah bercuti di tanahair setelah hampir setahun menunggu dengan sabarnya.. :-) Tup-tup, dah seminggu lebih pun kat sini..cepat betoi masa nie..

Lega rasanya dok kat tempat sendiri nie..nak makan apa pun senang. Tapi, sebelum nak 'dilepaskan' balik dulu, cukup-cukup menguji kesabaran kita la. Manakan tidak, kena buat medical check-up, sebab kes selesema khinzir yang tengah hangat la nie, mengalahkan cerita artis..pastu, dengan exit permit lagi. nak dapat sign pun susah. Nak buat camna, kita ikut je la..

Bercakap pasal cuti nie, kena la guna sebaiknya. Boleh la berguru pasal ilmu memasak masakan melayu, tradisional atau apa-apa je la. Bagi penuh ilmu di dada kata orang. Esok-esok, kalau teringin nak makan nasi lemak ka, lepat liat ka, lempeng ka, senang keja. Cari ja bahan, terus boleh buat. Masalah kempunan mesti takkan wujud punya la..hEe..

Ok la. Setakat nie dulu la..jumpa lagi.

('',)

Sunday, July 12, 2009

Gambate

Salam 'alaik..

Alhamdulillah, today, 12th July 2009 / 19th Rejab 1430H, the final exam for 1st MBBS come to an end, for the last batch.. ( actually, my batch ended on the 10th, 2 days early..hEe.. )

Syukur alhamdulillah, that we manage to complete the exam, with our energetic soul, mind, as well as our body. It's pretty good that we're not having serious health problems. Hopefully, we could get excellent results, and manage to proceed to 2nd year. InsyaALLAH...

Now, everyone is preparing to go home, after almost a year in India. Can't wait to go back..haha.. The packing of things is not done yet, but the books on the table had been 'disappeared' into a box..hEe..

For your information, we're travelling home on 18th July 2009. Pray for the safety of our flight ya..

Wassalam..

Thursday, July 2, 2009

Air dari langit

Hujan yang turun,
bagaikan mutiara...

Yes, akhirnya yang musim yang dinanti kunjung tiba jua. Semacam berada di tanahair pula, mendengarkan bunyi hujan yang menyiram bumi ini, ditambah desiran angin yang 'menambah rasa' kehadiran sang hujan. Hujan pembawa rahmat. Tapi, jangan pula disalahgunakan nikmat itu, untuk 'berhibernasi' secara berlebih-lebihan.

Kalau sebelum nie, panasnya membahang. Sekarang, sejuknya mengimbang, mudah-mudahan manusia itu bersyukur.

Kedua-duanya saling melengkapi, ada peranan masing-masing. Banyak rahsia-NYA yang tersirat. Bukalah minda, tajamkan fikiran. Agar hidup kita ini tidak disia-siakan, dan dimanfaatkan sebaiknya..

Wednesday, July 1, 2009

Imtihan

Salam 'alaik..

It has been a long time since I'm not updating this blog. Being 'neglected' for a while, for the sake of my study. We are still in the exam mood. Yesterday was the last day for theory paper. Syukur, at last we could manage to finish it, although we face the challenge of season change. All the Praises are just for Allah, for giving us the infinite strength to overcome these obstacles. Now we can grasp for more air, as there are gaps before the practical test. Before this, we almost show 'hypoxic-like' condition. No more 'tachycardia', as normal heart rate has been achieved. =) but, situation may change those conditions. Who knows.
Today is the first day of July. I can't wait to finish the exam, because after this, we are going back to our beloved MALAYSIA ! Sounds good, huh.. Of course, after almost a year being here, who doesn't want to go home, right ?
For those who are having their exams, or just starting in this month, I wish you all the best. Believe in yourself that you can. May Allah s.w.t. guide and help us in our 'fight' and our survival in obtaining success, in both the world and Hereafter. InsyaALLAH...

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...