Friday, January 24, 2014

12 Bulan yang Sepantas Kilat



Salam w.b.t.

Syukur Alhamdulillah, dengan izin dari Allah, tamatlah sudah fasa praktikal (internship) pada Isnin yang lepas. Tempoh masa setahun itu dirasakan begitu cepat berlalu meninggalkan kita semua. Banyak kenangan pahit manis sepanjang tempoh itu yang telah saya lalui.

Saya sendiri selalu berfikir mengenai apa yang telah saya lakukan sepanjang tempoh setahun ini. Banyak kerjanya, atau banyak masa rehatnya.

Adakah saya telah memanfaatkan setiap ruang masa yang ada untuk berkhidmat kepada masyarakat di sini? 

Adakah semangat untuk bekerja dan berbakti itu sentiasa bertambah sepanjang tahun, atau ia kekal flat ibarat garisan lurus ECG pesakit yang sudah meninggal dunia.

Adakah semangat yang berkobar-kobar semasa posting pertama dahulu, masih saya rasakan sehingga posting yang terakhir?

Adakah selepas ini, saya boleh berdikari apabila datang seorang pesakit diabetes atau pesakit darah tinggi yang inginkan nasihat daripada saya?

Itulah yang kembali bermain di fikiran setelah habisnya internship di sini.

Pernah suatu ketika, seorang senior kami di Jabatan Obstetrik & Ginekologi mengatakan bahawa "it's a shame for u guys if u don't know how to give injections. The internship is almost over for u all.." huhu

Kata-katanya masih saya ingat sampai sekarang. Ya benar, apabila sudah habis belajar, kita merasakan nikmatnya hidup dan ingin rehat seketika mungkin. Namun, apabila kita mula menggalas tanggungjawab sebagai seorang pekerja yang kerjanya deal dengan nyawa orang lain, maka kita perlu ambil serius mengenainya. Setiap kerjaya yang berbeza ada responsibilitinya masing-masing.

Setelah kita bekerja, kita kena pastikan kita betul-betul bertanggungjawab dengan apa yang kita lakukan itu. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan, bak kata orang kita.

Sewaktu saya masih seorang interns dahulu (dan masih lagi belajar sampai sekarang), saya selalu berdoa supaya Allah pelihara kesihatan saya supaya dapat saya berikan khidmat yang terbaik kepada pesakit di sini. Kadang-kadang tu, ada la juga perasaan malas bertandang dalam diri yang serba kurang ini. Namun saya sentiasa harap saya dapat tolong para pesakit meringankan beban yang mereka sedang tanggung. 

Salah satu cara, adalah dengan berkomunikasi dengan mereka sendiri. Biarlah cakap broken sekali pun, sembang-sembang yang sedikit itu walau sekadar bertanya khabar, mungkin dapat meringankan beban mereka yang sedang diuji. Selalunya pesakit pasti tidak akan melupakan doktor yang merawat mereka andai mereka terserempak dengan kita di mana-mana.

Suatu masa dulu, semasa saya bertugas di Jabatan Perubatan, ada seorang pesakit lelaki ini dalam 20-an umurnya kalau tak silap saya, menghidap kencing manis. Paras gula dalam darahnya agak tinggi juga, dan dia mempunyai masalah pundi kencing di mana ia tidak dapat berfungsi untuk mengeluarkan urine (atonic bladder).

Untuk mengatasi masalah tersebut, satu tiub kencing (Foley's catheter) harus dimasukkan untuk mengeluarkan urine yang berkumpul dalam pundi kencingnya. Itu merupakan hari pertama saya di jabatan tersebut dan saya diajar bagaimana untuk memasukkan tiub tersebut. Itulah prosedur ringkas pertama yang saya belajar. Walaupun ia nampak mudah, ia tetap perlukan latihan dan keyakinan untuk melakukannya.

Beberapa hari selepas itu, saya lihat pesakit yang sama sedang berkemas untuk keluar dari wad. Mungkin keadaannya sudah semakin stabil. Dia pun memanggil saya,

“Doktor, doktor. Nak nombor telefon..”

Pintanya dengan penuh harapan, sambil menghulurkan sebuah buku nota kecil kepada saya. Saya ambil dan tuliskan nombor sebagaimana yang diminta olehnya. Saya juga menasihatkannya supaya mengambil ubat mengikut waktunya. Dia cuma mengangguk dan tersenyum lebar, tidak menampakkan sebarang riak kesakitan yang pernah ditanggungnya sebelum ini.

Terdetik dalam diri, bagaimanakah nasibnya sekarang. Apakah dia sudah semakin sihat atau sebaliknya. Hanya Tuhan yang tahu. Semoga dia semakin sembuh seperti biasa...

Banyak lagi cerita yang ingin saya kongsikan di sini. Setiap satu daripadanya, manis mahu pun pahit akan menjadi bekal untuk saya pada masa hadapan.

Daripada perasaan yang berdebar-debar ketika mengambil darah bayi sampai berpeluh tangan (hahaha), sampailah sedikit konfiden untuk mengambil darah orang dewasa, pengalaman itu semua akan saya kenang sampai bila-bila.

Sekurang-kurangnya, kalau orang tanya, saya boleh la katakan yang saya pernah buat beberapa prosedur yang mudah. Paling tidak pun, saya boleh katakan yang saya pernah tengok beberapa kali sampai berpinar-pinar kepala jadinya. (ini hiperbola..)

Salah seorang pensyarah subjek FMT (Forensic Medicine & Toxicology) saya, Dr. Usgaonkar pernah memberikan nasihat kepada saya sebelum saya mula berpraktikal di sini. Katanya,

“Mal, hang ambik peluang waktu internship nie belajaq macam2. Apa2 kerja atau prosedur yang ada, hang buat ja. Bagi biasa n cekap... Baru la ada pengalaman bro..”

Ok, lebih kurang macam tu la, kecuali part bro tu...hehe

 Waktu tu punya la semangat nak belajar macam-macam. Bukan apa, kawan-kawan semua dah mula praktikal lagi awal dari saya. Mana boleh kalah kan..haha

“What do you want to learn here?” Tanya seorang senior kepada saya sewaktu hari pertama di Jabatan Perubatan.

“I want to learn about the procedures...”

Itulah serba sedikit apa yang saya dapat setelah habis kontrak kerja di sini. Semoga ia boleh menjadi pengajaran kepada kita semua. Semoga adik-adik junior KIMS yang baca celotehku ini (kalau ada la), dapat jadi lebih baik daripada saya.

Ok la, setakat ini dulu. Terima kasih sebab sudi baca sampai habis..

Ciao!


Wassalam.... (",)

Thursday, January 16, 2014

Walking Walking Searching for Food


Salam w.b.t.

The scope of health awareness should cover both the urban as well as the rural area. The right to get a good and appropriate treatment of diseases should be given equally to all human being, be it a businessman or a farmer.

The rule is, treat the patient equally according to their right to get the best treatment, regardless of their social background.

To achieve this objective, rural posting is set up to make sure the villagers also have the chance to be treated as good as possible.

Last Monday, I got the opportunity to join a health camp in Islampur, one of the village area in Karad-district-to-be. This is one of my wish before I go back for good, and at the last week of OBG posting, praise be to Allah that He give me this chance that I longed for.

The journey to Islampur took about 45 minutes. I was feeling a bit, ermmm excited as what Englishman says, even though I had been to other villages long time ago during my student life. (now still a student also) But this time, it is a little bit different.

I thought we were going to the PHC (primary health centre). But I was mistaken.

It was a health camp, ladies and gentlemen, where they set up big tents at the centre and by the side of the tents, there were few booths for the villagers to have a health check-up inside. There was also a stage where any doctors or important person gave a talk regarding health awareness.

SO, this is our booth for Krishna Institute of Medical Sciences (KIMS) --->




Let the photos do the writing ok?













The patients started to come at noon. This was justified by the crowd in our booth who come to get the free check-up on that day. 

Most of them work as a farmer. Most of them are poor people. They are not that lucky like all of us. Their house is just enough to give them shelter from the heat of the sunray and from the heavy rain. It is just a place where they can rest and sleep after a long, tiring work during the day.
This people should be given more care about their health and how they maintain a promising life.

After about 3 hours there, we packed our stuffs and returned back to the hospital.

It was just a short experience for me to see the life of other people. It was a memorable one indeed. It just reminds me that, how fortunate I am with all the blessings and the prosperity that I have till now.

We can eat without any restriction of particular food (except the one that is forbidden), we can sleep peacefully, we can breathe the air without any difficulties.

Isn't it more than enough for us?

"Which then of the bounties of your Lord will you deny?"

Saturday, January 11, 2014

Terema Kaseh Cikguuu


Salam w.b.t.

Suatu hari di sebuah klinik swasta, beberapa orang doktor muda sedang bersembang sesama mereka apabila tiba-tiba salah seorang daripada mereka bertanya kepada sahabatnya yang lain,

A : Gi mana caranya mau ucap thank you dalam bahasa korang?
B : Terima kasih..(sambil senyum seikhlas hati)
A : Owh, gitu. Kalau dalam bahasa kami, yang tu maksudnya 'Mak enta apa kabar?'
B : Yakaaa.....

Sahabat tersebut tertanya-tanya, apa betulkah kata rakan sekerjanya itu?

Dia kembali menyambung tugasnya mengisi borang-borang ANC (antenatal check-up/pemeriksaan rutin semasa mengandung) sebagaimana yang dicatatkan oleh doktor senior pada case paper para pesakit.

Kepalanya ligat memikirkan, benarkah apa yang dikatakan oleh rakannya itu. Setelah puas berfikir, barulah dia dapat menangkap apa yang dimaksudkan oleh sahabatnya itu.
.................................................................................................................................

Rupanya cara sebutan kedua sahabat itu yang sedikit berbeza.

B menyebut 'terima kasih', manakala A menyebutnya sebagai 'terema kaise'. Ejaannya berbeza sama sekali tetapi bunyinya hampir serupa. Nampak tak permainannya di situ? Tiba-tiba pulak..hehe

Terema kaise? Ejaannya yang asal adalah, Tere Maa Kaise?

Tere - Kamu punya/your/enta punya
Maa - Emak/Mother/Ummi
Kaise - Macam mana/How/Kaifa

Maka B yang kehairanan sejenak, kembali sedar apa yang dikatakan oleh A ada kebenarannya jua. 

Lidah yang satu, namun bahasa percakapan umat manusia itu ada banyak variasi.
Lidah yang sama, letaknya di tempat yang sama, tetapi ada banyak makna yang terhasil daripadanya.

Sungguh, Allah itu Maha Berkuasa dan Maha Bijaksana...

Terema kaise kerana sudi membaca.. (",)

p/s : Apabila menjadi perantau di negara orang, belajarlah bahasa tempatan dan bersembanglah dengan mereka. Ia suatu pengalaman yang menyeronokkan dan boleh meningkatkan memori kita ke suatu tahap yang lebih baik...

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...