Sunday, March 29, 2009

Memori cinta luka II

Salam sidang pelawat sekalian...
Kali nie kita sambung pulak perbincangan kita pasal memori..b'kenaan kaitan tidur dan penyimpanan memori..tp sebelum tue, jom kita kaji sikit sapa yang dok wat keja tukar-menukar memori jangka pendek ke versi jangka panjang punya..
Alkisah, dalam otak kita ni, ada satu sistem yang dipanggil 'limbic system'..ada banyak la komponen dalam sistem nie..salah satunya, dipanggil 'hippocampus'.. Hippocampus nie la yang dok wat keja tukar-menukar nie..ala2 pengurup wang la senang crita..hEe..kalo struktur nie t'cedera @ hilang fungsinya, makanya individu tu kemungkinan akan b'masalah untuk mengingat dalam jangka masa panjang..
Ok la..kita teruskan dengan persoalan perkaitan tidur dan memori..untuk pengetahuan semua, proses penukaran memori jangka pendek ke tahap jangka panjang b'laku semasa kita tidur..time nie la 'hippocampus' memainkan peranannya..sebagai analogi yang mudah, kita ambil contoh pejabat pos..walaupun dah habis waktu bekerja, para pekerja di sana akan melanjutkan waktu mereka kat pejabat pos tu..untuk apa..?? Untuk mengelaskan surat yang dihantar mengikut kawasan @ negeri..ke utara setempat, ke selatan diasingkan dari yang ke pantai timur..kerja menghantar nanti akan menjadi lebih teratur..
Begitu jugak dengan otak kita nie..setelah sehari suntuk kita belajar, menghafal itu ini, berilah peluang otak kita mendapat rehat yang mencukupi..waktu kita tidur, segala ilmu yang dibaca akan 'diagih-agihkan' mengikut 'kawasan'..seterusnya disimpan dengan baik..bila diperlukan, ia akan dikeluarkan kembali..
Terkadang, kita punyalah study bagai nak rak.stay up smpai lewat malam..'burning the midnight's oil' kata omputih..terutamanya time musim xm..last2, apa pun tak dapat..tidur pun dalam sejam dua camtu saja.mana cukup sedara/i..mana sempat mat 'hippocampus' jalankan peranan dia..silap hari bulan, sakit pulak yang dapat..tak boleh nak amik periksa..kan susah ?
Kesimpulannya, jagalah waktu tidur dengan sebaiknya. Dapatkan tidur yang mencukupi, baru ada energi untuk belajar..jangan la suka study last2 minute..p'ingatan nie untuk semua, termasuk diri yang menaip 'karangan' nie.. ('',)
Hmm..rasanya setakat ini saja kesinambungan entri yang lepas..
Semoga anda mendapat manfaat hasil perkongsian ini..
Wassalam..

Sekadar berkongsi..

Salam..

Nie ada beberapa gambar pemandangan sekitar universiti saya..
hayatilah ia sebaiknya..:-)









Renungan..

Non-Muslim Psychologist Discovers the Effect of Repeating the Word "ALLAH" in Curing Psychological Diseases

Vander Hoven, a psychologist from Netherlands, announced his new discovery about the effect of reading the Qur'an and repeating the word ALLAH both on patients and on normal persons.

The Dutch professor confirms his discovery with studies and research applied on many patients over a period of three years. Some of his patients were non-Muslims, others do not speak Arabic and were trained to pronounce the word "ALLAH" clearly; the result was great, particularly on those who suffer from dejection and tension.



"Al Watan", a Saudi daily reported that the psychologist was quoted to say that Muslims who can read Arabic and who read the Qur'an regularly can protect themselves from psychological diseases. The psychologist explained how each letter in the word "ALLAH" affects healing of psychological diseases. He pointed out in his research that pronouncing the first letter in the word "ALLAH" which is the letter (A), released from the respiratory system, controls breathing.

He added that pronouncing the velar consonant (L) in the Arabic way, with the tongue touching slightly the upper part of the jaw producing a short pause and then repeating the same pause constantly, relaxes the aspiration. Also, pronouncing the last letter which is the letter (H) makes a contact between the lungs and the heart and in turn this contact controls the heart beat.

What is exciting in the study is that this psychologist is a non-Muslim, but interested in Islamic sciences and searching for the secrets of the Holy Qur'an.

Allah, The Great and Glorious, says, "We will show them Our signs in the universe and in their own selves, until it becomes manifest to them that this (Qur'an) is the truth." (Holy Qur'an 42:53)

Lesson: Always remember Allah and read the Quran wherever and whenever.

Sumber : http://tazkeerah.tripod.com

apa kabar orang kampung..??

Saat keseorangan di bilik, teringat pulak keluarga kat kampung sana..apa kabar orang kampung..? semoga hampa semua sihat2 no..pulak tu dengaq plak satu lagu nasyid nie, terus memori kat kampung di flashback kat fikiranku...

Apa tunggu lagi, jom kita hayati lirik lagu dendangan kumpulan HIJJAZ..MESRA DESA..nescaya anda takkan menyesal punya la..hehe..hayya ma'an.....

Mesra Desa
Album : Jalan Bahagia
Munsyid : Hijjaz
http://liriknasyid.com

Bila terkenangkan desa
Rindu selalu melanda
Pada ayah dan bonda sanak dan saudara
Kampung halaman nun jauh di mata

Kini tiba ketikanya
Saat kembali ke desa
Indah suasana mesra sambutannya
Rasa gelora di dalam dada

Terimalah buah tanganku
Sekadarnya yang aku mampu
Buatmu ayah dan juga ibu
Tanda ingatan kasihku

Meriahnya suasana desa
Semuanya ramah dan mesra
Dimanakah teman-teman lama
Bertahun tidak bersua

Ketika kenduri kendara
Sekampung bagai berpesta
Bertolong Bantu jiran tetangga
Beramai makan bersama

Berzanji di surau lama
Tak sedar hari dah senja
Begini caranya kemesraan desa
Moga kekal selamanya

Sedang asyik bercerita
Melintas si gadis desa
Manis senyumannya bertudung kepala
Anak saudara sendiri rupanya

Bergurau teruna dara
Pastikan ada batasnya
Adat kesopanan dan budaya bangsa
Agar agama terpelihara

Lagu: Manis Helma
Hijjaz Records Sdn.Bhd.
Lirik: ITO Lara
Gurindam Entertainment

sat kat sini..sat kat sana..

Assalamualaikum..

When i am alone, everything comes in mind..my father and my mother, how's their health..? well or not..my siblings, how's their study..? Can they understand the lessons, then scoring in exams..my village, what's the change happen..? and also, the villagers, how's their paddy fields..?
When we are away from all of them, the memories start coming..how can we overcome those situation..? the answer is..we have to be strong, for whatever obstacles or problems appearing in our life..that's it..
We must be in 'recent' time...matlab ( meaning ), our mind should be at present time..neither in the past nor future..thus, we can concentrate on what we are focussing..unless we are in 'exact time', we cannot be in the right track for a long and stable time..or istiqamah in our daily ibadah or action..
The question is..whether we can handle our feelings, our mind in an approprite way..?? For example, we are targetting to study in an hour sharply..without any disturbance, or distraction from external factors..but, do we use the time 100 % studying..? Just answer it yourself..
If you say yes, then you have succeed to control yourself to become a successful person..am i right..? hehe..

So, i leave all of you with the above question..including myself..as i am also a student, who is searching for the truthness of our life..to be implemented in the future..

Wassalam..

p.s. : my english is not that good..still learning..hopefully my language is understandable.. =)

Sunday, March 22, 2009

Memori cinta luka

Jangan salah anggap..post kali nie bukannya pasal lagu memori cinta luka, nyanyian nassier wahab..hehe..
Tapi, sedikit sebanyak berkenaan memori manusia.. Pertama sekali, apa itu memori..?? "Memory is defined as the ability to store knowledge, information, numbers, motor skills and recall them back when required " Dalam erti kata lain, kebolehan otak kita menyimpan maklumat yang diperolehi dan 'panggil' balik bila dikehendaki..secara kasarnya, memori boleh dikelaskan kepada 2 : a) 'explicit memory' berkaitan kebolehan menyimpan pengetahuan, nombor.. b) 'implicit memory' berkaitan kebolehan mengingati kemahiran, seperti memandu, menaip dsb.. Setiap individu memiliki potensi yang berbeza menyimpan memori, bergantung kepada berapa banyak kita 'melatih' otak kita supaya sentiasa berfikir.apabila kita mula berfikir, kita sebenarnya telah mengaktifkan neuron2 yang sentiasa berhubung antara satu sama lain..jadi, satu 'litar' telah tercipta dalam otak hasil proses 'synapse' antara neuron2 tersebut..inilah asas kepada penyimpanan memori..apabila kita cuba mengingati sesuatu ilmu @ peristiwa, 'litar lama' yang disimpan akan terhasil kembali dan otak akan cuba memungut semula memori lama yang tersimpan..jadi, semakin kerap kita menggunakan otak, semakin cekap otak kita berfungsi seterusnya kadar penyimpanan memori dalam otak kita akan terus meningkat..untuk pengetahuan semua, terdapat kira-kira 100 juta neuron dalam otak kita ! ( saya pun heran macamana manusia boleh menemukan angka yang sebegitu besar ini..hehe ) begitu kompleks sistem dalam otak manusia nie..sungguh hebat kuasa sang Pencipta.. Dan satu lagi, memori yang berkaitan keseronokan & kesakitan ( pain & pleasure ) lebih mudah dan sentiasa diingati oleh kita..fikir-fikirkanlah akan kebenarannya.. Insya-ALLAH pada edisi yang lain akan saya kupas hubungan antara tidur dan penyimpanan memori..apakah kaitan antara keduanya dalam kehidupan harian seseorang pelajar itu..
Jumpa lagi.. :-)

Wassalam..

"rajin berfikir, otakkan cair, ilmu yg ada mudah mengalir"

Sunday, March 15, 2009

Last histo class..??

Ghasa sat la plak masa nie b'lalu..( tukaq loghat utagha plak no..) rsa cam kemarin ja br msk daftar kt cni..tak leh ghalit lg dh la nie..huhu..mana taknya, sok la klas t'akhir n2k sbjk histo kt u aku nie..maknanya, pasni dh xdak dh klas formal n2k histo..mgkn ada revision ja kot..
Lusa plak, klas t'akhir n2k anat, tajuk head, neck n face..pas2 rabu trus ada test anat..nanti smbg tajuk brain plak..huih..laju btoi la lectr kt cni ajaq..nk perabih pny pasai, student2 gak jadi mangsa..xpa, sabaq2..setiap kesusahan itu ada kemudahan..ye x..? Kalo slalu baca lm2 ingat la..
Blajaq dh byk..tapi, dh byk ka aku study..? Persoalan tue la yg slalu b'main2 di fikiranku..dlm 1 jam, brapa byk ms sgt fokus btoi2..x leh jadi nie..kna b'ubah la nie..( dh b'kali2 dh cakap ayat nie ) hEe.. Apa2 pun, semoga kita yg b'gelar pelajar nie x mudah putus asa dlm menuntut ilmu nie..kegagalanlah yg mengajar kita akan erti kehidupan..kalo x, kita nie asyik dok dalam zon 'selesa' sj..cewah, dh mcm kaunselor b'tauliah la plak..hehe..
Ok la..takat nie dulu coretan kali nie..senyum2 slalu.. =)

''BIAR SUSAH DAHULU, ASALKAN SENANG KEMUDIAN''

Exam.. oh exam..

Dunia seorang pelajar mesti takkan terlepas dari peperiksaan @ ujian @ exam...
Bila sampai saja time exam, suma pakat kalut study..

A Story about an Atheist

There was a professor of philosophy who was a deeply committed atheist. His primary goal for one required class was to spend the entire semester attempting to prove that God couldn't exist. His students were always afraid to argue with him because of his impeccable logic. For twenty years, he had taught this class and no one had ever had the courage to go against him. Sure, some had argued in class at times, but no one had ever really gone against him because of his reputation. At the end of every semester on the last day, he would say to his class of 300 students, "If there is anyone here who still believes in God, stand up!"

In twenty years, no one had ever stood up.They knew what he was going to do next. He would say, "Because anyone who believes in God is a fool. If God existed, he could stop this piece of chalk from hitting the ground and breaking. Such a simple task to prove that He is God, and yet He can't do it."

And every year, he would drop the chalk onto the tile floor of the classroom and it would shatter into a hundred pieces. All of the students would do nothing but stop and stare. Most of the students thought that God couldn't exist. Certainly, a number of Christians had slipped through, but for 20 years, they had been too afraid to stand up.

Well, a few years ago there was a freshman that happened to enroll. He was a Muslim, and had heard the stories about his professor. He was required to take the class for his major, and he was afraid. But for three months that semester, he prayed every morning that he would have the courage to stand up no matter what the professor said,or what the class thought.Nothing they said could ever shatter his faith...he hoped. Finally, the day came. The professor said, "If there is anyone here who still believes in God, stand up!" The professor and the class of 300 people looked at him, shocked, as he stood up at the back of the classroom. The professor shouted, "You FOOL!!! If God existed, he would keep this piece of chalk from breaking when it hit the ground!"

He proceeded to drop the chalk, but as he did, it slipped out of his fingers, off his shirt cuff, onto the pleat of his pants, down his leg, and off his shoe. As it hit the ground, it simply rolled away unbroken. The professor's jaw dropped as he stared at the chalk. He looked up at the young man, and then ran out of the lecture hall. The young man, who had stood, proceeded to walk to the front of the room and shared his faith in Islam for the next half hour. 300 students stayed and listened as he told of Allah's love for them and to be the followers of our beloved prophet Mohammed (saw).

10 mayat yang tak reput dan busuk

Di sebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : “Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?”

Maka jawabnya Rasulullah saw “Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU’.” Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN” mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian” Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-

1 Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah RA sabda Rasulullah SAW: Apabila datang hari qiamat dan orang orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:

” Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( ahli puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah buahan syurga.

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua “anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa” dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :

“Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan
pada HARI yang telah LALU itu.”

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ” Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.”

Surah Al-Baqarah : 237

Sumber : www.dinulislam.wordpress.com

10 mayat yang tak reput dan busuk



Di sebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : “Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?”

Maka jawabnya Rasulullah saw “Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU’.” Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN” mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian” Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-

1 Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah RA sabda Rasulullah SAW: Apabila datang hari qiamat dan orang orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:

” Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( ahli puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah buahan syurga.

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua “anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa” dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :

“Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan
pada HARI yang telah LALU itu.”

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ” Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.”

Surah Al-Baqarah : 237

Sumber : www.dinulislam.wordpress.com

Saturday, March 14, 2009

A Brilliant Girl

One day, a 'brilliant' girl was asked by a teacher...

Teacher : Can you spell WATER..?
The girl : Yes..of course.. H I J K L M N O
Teacher : Why do you say so..?
The girl : B'coz water is H2O ( H to O )..that's why...
Teacher : ???

Wednesday, March 11, 2009

Jom blajar bahasa~

Salam buat rakan blog sekalian..
Bahasa jiwa bangsa..tanpa bahasa, tak bernilai sesebuah bangsa itu..kat tempat saya nie, ada 2 jenis bahasa yg digunakan..1st hindi..then, marathi..marathi nie merupakan bahasa yg digunakan di daerah maharashtra..lain daerah, lainlah bahasa yg digunakan..tulisan pun lain2 ikut state..jadi, apa tunggu lagi..sila2.. =)

HINDI
suprabhaat - selamat pagi
dopher - selamat tengahari
shaam - selamat petang
shubarathi - selamat malam
mujhe malum nehi he - saya tak tahu..( selalu digunakan kalau x tau apa yg ditanya )
bas - cukup, berhenti ( paling banyak guna tyme makan )
soja - tidur

MARATHI
abhari ahe - terima kasih
zohpa - tidur, baring

takat nie dulu la no..pakat2 hafal..hehe..dalam masa yg sama, kenalah kami semua blajar jugak bahasa marathi..nasib badan..yg bestnya, bila kita praktik bahasa tu, orang2 kat sini cukup suka la..xpa, pelan2 kayuh kata orang..

~ alah bisa, tegal biasa ~

ObaMa..

Obama Adalah Presiden Yahudi Pertama

Bagi Yahudi Amerika, kemenangan Barack Obama menjadi lambang kemenangan mereka. Para Yahudi AS itu mengatakan, perjalanan hidup seorang Obama yang berasal dari keturunan imigran kulit hitam hingga berhasil mencapai kursi kepresidenan AS, mirip dengan perjuangan kaum Yahudi yang datang ke AS sebagai imigran yang mencari kehidupan yang lebih baik setelah mereka selalu menjadi kaum terusir di berbagai penjuru dunia.

Salah seorang tokoh Yahudi AS yang beranggapan seperti itu antara lain David Axelrod penasihat senior Rumah Putih dan ketua strategi kempen Obama, yang selalu berusaha menutup-tutupi latar belakang ke-Yahudi-annya. Dalam sebuah pesta untuk Obama yang didanai sejumlah organisasi Yahudi di AS, Axelrod mengatakan, prestasi Obama merupakan satu lagi langkah maju kaum Yahudi dalam perjalanan Amerika Raya, yang sebelumnya telah dilakukan ayah dan nenek moyangnya ketika menjadi pelarian dari Bessarabia ke AS.

“Mereka datang ke AS bukan sekadar untuk mencari tempat yang aman, tapi mereka juga mencari tempat yang menjanjikan dan memberikan kesempatan. Dan Amerika adalah lambangnya,” kata Axelrod.

Ia mengungkapkan harapannya, suatu saat nanti bukan hanya Obama yang boleh terpilih ke Rumah Putih, tapi anak-anak Yahudi lainnya seperti Rahm Emanuel yang ditunjuki Obama sebagai Ketua Staf Rumah Putih. Axelrod menyebut Emanuel sebagai “putera dari para imigran Israel.”

Axelrod mengaku sangat puas dan bangga begitu melihat hasil pilihanraya yang lalu, dan melihat besarnya dukungan Yahudi AS pada Obama. Yang menurutnya merupakan dukungan terbesar pada Partai Demokrat dalam kurun waktu beberapa tahun ini.

Tokoh Yahudi lainnya yang memiliki pandangan sama dengan Axelrod dan turut hadir dalam acara perayaan untuk Obama adalah aktor Bryan Greenberg. Ia mengaku hadir dalam perayaan itu untuk mengetahui lebih jauh bagaimana pemerintahan baru AS ini membina hubungan dengan komuniti Yahudi dan menanggapi isu-isu ke-Yahudi-an. Buat Greenberg, kepentingan Israel harus tetap nombor satu.

Greenberg menceritakan bagaimana nenek moyangnya berhasil lolos dari Jerman pada masa holocaust dan pengalaman perjalanannya ke Israel. Dari pengalamannya itu, Greenberg merasa betapa pentingnya bagi Yahudi memiliki satu tempat, setelah terusir dari satu tempat ke tempat lain selama ribuan tahun.

Rakan Greenberg, Debra Winger, salah satu pendukung Obama dan pendukung Yahudi mengatakan bahawa doa mereka telah dikabulkan dengan terpilihnya Obama. Bahkan Abner Mikvner, juru bicara kaum Yahudi Zionis, mantan anggota Kongres, mantan hakim federal yang juga mentor Obama berkomentar,“Obama adalah presiden Yahudi pertama“.

Tidak hairan, jika Barack Obama menunjukkan dukungan butanya pada Israel seperti juga presiden-presiden AS sebelumnya. Dan sama sekali tidak mengeluarkan pernyataan apapun melihat tragedi kemanusiaan di Jalur Gaza. Melihat fakta yang terang benderang ini, mampukah Obama diharapkan menjadi pemimpin AS yang membawa perubahan bagi perdamaian dunia, terutama dunia Islam? (ln/JP)


Sumber dari: http://haluanpalestin.haluan.org.my/?p=1524
http://www.webkl.net

p/s : kita mengharapkan pentadbiran Osama akan menjernihkan kembali hubungan antara negara Islam dan negara barat, khususnya Amerika..seperti yg dijanjikan oleh Obama sendiri..mudah2an..

Mampukah aku..?

Assalamualaikum w.b.t.

Diharapkan sahabat2 semua sihat belaka..

"MEDIC ?? Apa yang best sangat..? Selalu nak kena mengadap buku..mana ada masa nak rilek..bole bisa tensen jadinya.."

Mungkin ada sesetengah dari kita yang bertanggapan begitu..hari-hari nak kena belek buku..ditambah pulak dengan saiz yang cukup2 tebal..memang mengundang masalah bagi mereka yang tak da minat membaca..kata orang, bidang perubatan merupakan antara bidang yang memerlukan golongan yang bersedia dari segala aspek, fizikal, mental dan spiritual..pendek kata, memang nak kena jadi sesempurna yang boleh..semuanya kena tau secara detail..tambahan pula, ia melibatkan nyawa manusia, yang tak da tukar gantinya..

Sebelum fly nie pun, saya cukup2 teruja untuk menyambung pelajaran dalam bidang perubatan nie..macam2 persoalan yang bermain-main di fikiran..bagaimanakah cara atau metode pembelajaran nanti..adakah saya mampu memikul amanah yang diberi untuk menghabiskan pengajian di sini, tanpa sebarang masalah..
Bila dah hadapinya sendiri di sini, barulah dapat dinilai kembali segala persoalan tersebut..KEIKHLASAN dan KERAJINAN - dua elemen yang sangat penting dan mesti dipraktikkan dalam kamus kehidupan kita..inilah faktor yang memangkin kejayaan kita walau macam mana susah sekalipun kita belajar...

Apa yang dapat disimpulkan, bidang perubatan dapat mendekatkan diri kita kepada Yang Maha Esa..betapa dalam setiap makhluk ciptaan-Nya ada banyak rahsia dan hikmah yang tersembunyi..tak usah renung jauh2..pada diri kita sendiri ada bermcm2 tanda kekuasaan dan kehebatan-Nya..

Jadi, marilah kita bermuhasabah apakah sepanjang hidup ini, kita telah bersyukur dengan nikmat kurniaan dari-Nya..

Wallahua'alam..

Tuesday, March 10, 2009

Asam garam

Salam..
Tanggal 6 Mac lepas, genaplah 6 bulan saya di bumi India nie..rasa cepat plak masa b'lalu..umur pn dh makin meningkat..
Baiklah, saya nak berkongsi sikit pengalaman kami student2 M'sia di sini, di Krishna Institute of Medical Sciences University..untuk pengetahuan suma, baru ada 8 org saja dak2 Msia..senang crita, kamilah 1st batch kt cni..nanti ktorg jadi senior la plak..hehe..wkt mula2 smpai dulu, punya lah gawat..mcm2 problem ada..masalah komunikasi tu dah tentu la..lain yang ditanya, lain yang dijawab..pening2..nasib baik la ada gak yang boleh speaking..cukup2 lega la..haa, antara kami semua nie ada la sorang dak private yang fly skali..dak india..dia lah yang jadi perantara untuk kitorang..kira 'kewujudannya' banyak membantu urusan2 kat sini..cam urusan pendaftaran, bank suma jadi agak senang jugak la..sebabnya, kebanyakan penduduk tempatan kat sini ramai yang tak tau cakap bi..
Masalah komunikasi dah agak2 selesai la..tup2, ada plak satu lagi masalah yang menghantui kami semua..huhu..problemnya, AKTIVITI MENUNGGU YANG TERLALU LAMA..apa saja urusan kat sini memang menguji kesabaran kita, walhal benda tue bagi kita nampak remeh saja..bayangkan, nak dapatkan tandatangan pegawai polis pun ambil masa sampai 2 hari..kalau sapa2 yang x sabar tue, batalkanlah hasrat anda nak datang sini..hEe..
Apa2 pun, semua tue adalah asam garam kehidupan..ada yg baik, ada yg buruk..pandai2 lah kita menilai..bak kata orang, jauh perjalanan luas pengalaman..lain tempat lain budayanya..walaupun begitu, saya cukup kagum dengan persekitaran di universiti nie..berada di sini sungguh menenangkan jiwa yang lara..dikelilingi pepohon kelapa..saujana mata memandang..kehijauan flora di sini begitu mengasyikkan..di mana2 saja, pasti ada pokok-pokok bunga yang menyerikan pemandangan..agaknya, orang2 kat sini suka berkebun kot..hehe..
Ok la..takat nie dulu ya..
Akhiru kalam..

AKU PERANTAU

Satu Permulaan...

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, dengan izin-Nya dapat juga saya mulakan langkah pertama dalam blog nie.. Ini kali pertama saya terlibat dalam kegiatan berblog nie..haa..bukan apa, sebelum nie rasa cam tak da masa sangat nak buat..last2 jadi jugak..cari jugak masa bagi ada satu..hehe
Macam yang kita suma tau, gejala b'blog nie dah jadi macam satu trend budak2 sekarang..masing2 nak ada satu..hatta budak2 sekolah menengah pun dah ramai yg ada..macam2 topik yang dibincangkan..nasib baik la budak sek rendah tak da buat blog2 nie..atau saya tersilap, mana tau dah ada adik2 kita yang dah start buat secara 'kecil-kecilan'...sapa tau..haha..
Bagus gak @tvt blog nie..menunjukkan bahawa masyarakat skang dah ramai yang celik IT..dunia tanpa sempadan kata orang..
Apa2 pun, janganlah kita lupa matlamat utama kita kat dunia yang fana nie..jangan sampai tanggungjawab kita dilupakan semata2 ingin mencari kepuasan diri yang takkan habis sampai bila2..manfaatkanlah masa muda kita sebaik2nya..jangan bila dah tua nanti baru menyesal..
Bak kata Ustaz Akhil Hayy, 'pipi dah kendur, mata dah kabur, uban dah b'terabur, yg menunggu lubang kubur'..x guna dah waktu tue..('',)
Ok la..setakat nie dulu..moga blog saya yang tak seberapa nie dapat m'beri manfaat buat sahabat2 semua..

Wallahua'lam..

AKU PERANTAU

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...