Saturday, October 26, 2013

Life and death....

Salam w.b.t.

Saya baru saja memulakan surgery posting beberapa hari yang lepas. Rasa excited juga sebab surgery merupakan salah satu bidang kepakaran yang saya minat. Mungkin saya akan menyambung kepakaran dalam bidang ini suatu hari nanti. InsyaAllah..Tetapi, kita hanya mampu merancang.

Ada orang yang suka dengan kerja-kerja di OT (operation theatre), maka bidang pembedahan menjadi pilihan mereka. Ada sesetengahnya yang lebih suka dengan kerja office hours kerana lebih banyak masa dengan keluarga contohnya. Itu semua terletak pada keinginan dan kemahuan masing-masing. Apa yang sangat penting adalah kepuasan (satisfaction) melakukan perkara yang kita suka tersebut sehingga banyak pengorbanan yang perlu dilakukan.



Bertugas di jabatan pembedahan sememangnya menuntut seseorang itu melakukan pelbagai jenis kerja yang nampak remeh tetapi jika ia dilakukan kena pada caranya, ia akan membuahkan hasil positif. Seremeh-remeh kerja tersebut termasuklah menukar dressing pesakit setiap hari, membuang tisu-tisu mati (slough) dan menjaga kebersihan pesakit yang terlantar dengan pelbagai jenis penyakit kronik.

Dressing yang betul sangat-sangat penting dan diperlukan supaya luka atau ulcer yang ada sembuh dalam masa yang singkat. Ini nampak kecil tapi kesannya sangat besar kepada setiap pesakit.

Selain musim sejuk di sini, kami sedang menghadapi satu lagi musim iaitu musim exam yang akan habis Isnin depan.Apabila saya lihat keadaan junior-junior yang sedang exam, terkenang balik diri ini beberapa tahun yang lepas. Begitu tension dan peritnya hidup tika tibanya musim exam. Hanya Allah saja yang boleh tolong waktu tu. Rindunya zaman-zaman itu..huhu

Ada yang sudah pun habis exam. Maka berlumba-lumbalah mereka keluar dari bumi Karad ke segenap penjuru India untuk berjumpa sahabat-handai. Ada yang keluar untuk bersuka-ria melepaskan tekanan barang 2,3 hari. Post-exam period should be spent wisely before the real final exam which is much more intense soon.

Apabila dah masuk zaman internship nie, memang la syok sebab dah tak ada exam. Tetapi, study tu tetap kena buat juga sebab doktor-doktor senior nie pasti akan bertanyakan soalan kepada kita. Hatta semasa surgery di OT, mereka akan pegang sesuatu organ dan bertanya, "What is this? " Maka fikiran akan cuba mengingat kembali (recalling like what those englishman say) saki-baki ilmu anatomi yang masih berbekas dalam ingatan.

Nak jadi surgeon, anatomi mau mantap beb!

Akhir kalam, semoga hari-hari yang bakal saya lalui nanti bakal menambahkan minat saya dalam bidang surgery. Pernah suatu hari sahabat saya dari Gujerat, a bright student, berkata kepada saya yang kerjaya sebagai surgeon ini tiap-tiap hari akan menghadap benda yang kotor. Nanah, darah, luka yang mesti ada dalam kehidupan seorang surgeon. Dia lebih suka bidang yang kecil tapi praktikal seperti bahagian mata (ophthalmology) atau ENT (ear, nose, throat).

Apa-apa bidang pun, perlu ada passion barulah kita akan enjoy dengan kerja tersebut. Setuju?

p/s : Got one sad news.1 of the juniors in Mangalore just passed away due to pneumonia. May he rests in peace. Life and death is a norm in this life.


Friday, October 25, 2013

Bagai bantal yang disorong-sorong

"Salah satu kepuasan dalam hidup adalah apabila dapat rehatkan diri di bilik setelah seharian bekerja..." =)
- akmalrahman, hamba Allah..

Saturday, October 19, 2013

Suatu hari di hari raya


Salam w.b.t.

Alhamdulillah selesai sudah satu bab yang tak kurang pentingnya dalam kamus hidup saya. Ia merupakan hari yang istimewa dan meletihkan namun banyak yang saya belajar di samping kepuasan yang saya dapat sepanjang hari itu.

Ia banyak mengajar erti kesabaran dan bertolak ansur sesama manusia. Ramai orang yang hadir pada waktu tersebut untuk menyaksikan event penting pada hari itu.

Apakah dia bab penting tu?? Jeng3..

Apa lagi, sembelih binatang korban la yang saya maksudkan tu. Bukan benda lain ya..hehe

Semalam merupakan hari terakhir binatang korban disembelih di Karad nie. Ramai juga yang datang untuk menyaksikan acara kemuncak tersebut.

Ini sebahagian gambar yang sempat saya ambil sebagai kenang-kenangan. Ya lah, tinggal beberapa bulan lagi di sini..huhu..tahun depan beraya di tanahair la pula.


Dalam perjalanan ke Eidghah, tempat solat sunat Hari Raya di satu kawasan lapang.


Sempat lagi berfoto-fotoan tu..


Rider di jalanan sepi..


Suasana perumahan di tempat sembelihan.

 Kali ini juga saya berpeluang melakukan sembelihan yang dilakukan di tempat tertutup di sini. Sekurang-kurangnya dapat juga pengalaman menyembelih binatang yang boleh saya kongsikan pada orang lain nanti.

Selalu tengok orang buat macam senang. Rupanya memang mudah pun. Pisau akan diasah setajam mungkin supaya proses sembelihan dapat dijalankan dengan pantas. Maka binatang korban pun kurang terseksa.

Cuba bayangkan kalau pisaunya tumpul. Sangat kejam oooo....



Adik nie namanya Ahmad. Comel kan? =)


Bukan senang sebenarnya hendak tumbangkan kerbau atau lembu sebelum disembelih. Perlukan kudrat yang banyak. Di sini, cuma 2 orang diperlukan untuk menumbangkan binatang-binatang tersebut seterusnya kaki mereka diikat untuk memudahkan proses sembelihan.





Daging yang sedang dipotong di tempat tertutup tersebut.

Setelah siap dilapah, daging-daging mula diagihkan kepada mereka yang memerlukan. Kami juga turut mengambil sedikit bahagian daging untuk dimasak di asrama. Banyak juga jumlah yang diberikan kepada kami. Sampai penuh peti sejuk dibuatnya..hehe





Inilah hasilnya. Daging korban yang akan diagih-agihkan kepada orang lain.


Semoga ibadah korban yang kita lakukan diterima oleh Allah s.w.t. Sama-sama kita ambil pengajaran daripada kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan keluarganya yang mana begitu banyak nama Baginda disebut di dalam Al-Quran.

Wassalam...



Wednesday, October 16, 2013

Eid Mubarak : A story of sacrifice


Salam w.b.t.

Tomorrow will be the celebration of Bakri Eid or Hari Raya Aidiladha in India, one day after the celebration in Malaysia. This is the 6th time I celebrate the festival here in this foreign land. As I've been here for almost 5 years already, I think this land is no more foreign or alien to me. This part of world where I stay right now is like a hometown to me.

The people of this place, the culture of those people and the different environment here are something that give a lot of sweet memories for me. Eventhough sometimes I do miss my homeland, my friends here are like my own family. The local people here are like my parents and my relatives although we are from different background. The different race and religion doesn't mean that we cannot develop the bond with each other. Those are only external factor while what matters most is the value that is nurtured within that person.

During my medical posting before this, there was this one female patient in her 50s who came with paralysis of the right side of her body due to subarachnoid hemorrhage (SAH). That problem of SAH arose from chronic severe hypertension as the precipitating factor.

One of her son, a mechanical engineer happened to know English a bit, and we talked for a while. I knew that he is a good son based on the information that I extracted from him. He said that, his monthly income is just sufficient for his family. He could get more salary if he works overseas but, he resists considering of her mother's condition and nobody is going to take care of her.

A big amount of money sometimes doesn't guarantee a happy life. This is what he feels, and it is such a good thought. Really an astounding thought.

Every son and daughter should have this kind of attitude. I really really hope that I can still spend quality time with my family when I am working in the future.

He even invite me to his house anytime I'm free.

"There is one culture of Indian people. When you met someone and talked with them, you already make a relationship with them. So you have to come to their house and have a cup of chay (tea) at least.."

What a nice gesture he has. I promise that I'll come to his house one day.

And last time I heard from him, his mother got dysentery upon returning home. huhu. If the condition worsen, they have to come back to the hospital and get the proper treatment.

Every patient has their own story. And we should know that one day maybe we will become that patient, and by that time only do we realise how important is a good health to us.

As long as we are healthy, let's do our best in everything that we are doing.

And the above line marks the end of this posting for this time.



EID MUBARAK to all my fellow Muslims wherever you are!

Wassalam...

p/s : Congratulations to all my friends in Bangalore who passed their final year MBBS. May Allah eases their upcoming duty in Malaysia to serve the ummah. InsyaAllah... (",)

Sunday, October 6, 2013

Kisah Seorang Pencari Rezeki


Salam w.b.t.

Apabila kita bangun daripada tidur dan masih boleh bernafas dengan baik, maka sentiasalah ingat bahawa itu merupakan rahmat dari Allah. Sentiasalah bersyukur dengan berdoa kepada-Nya, dan memuji-Nya yang telah menghidupkan kita setelah kita dimatikan buat sementara.

Kalau Dia mahu, boleh saja kita diambil nyawa terus semasa sedang tidur. Betapa ramai yang sudah dipanggil untuk menghadap-Nya semasa sedang lena diulit mimpi. Kalau Allah berkehendak, apa-apa pun boleh berlaku tanpa sebarang halangan.

"Kun Fa Yakun"

Andai kita masih bernafas dengan baik, ketahuilah bahawa itu merupakan salah satu nikmat paling besar yang pernah kita dapat. Ia sesuatu yang tiada gantinya, walaupun kita katakan dunia perubatan ada menyediakan mechanical ventilator, namun ia tidaklah serupa dan sesempurna ciptaan Allah yang asal.

Ada orang yang hidupnya memerlukan bantuan oksigen untuk hidup. Dia memerlukannya untuk tempoh masa yang tertentu disebabkan keadaan kesihatannya yang tidak memuaskan.

Alangkah beruntungnya kita yang masih boleh bernafas dengan baik. Kita ini sebenarnya sudah punya banyak nikmat daripada Allah. Namun kadang-kadang tu, kita masih lagi lupa untuk bersyukur kepada-Nya.

Pernah suatu hari di dalam wad, ketika round petang dengan senior, terdapat seorang pesakit wanita dalam lingkungan umur 30an, sedang menerima rawatan akibat masalah pernafasan yang dihadapinya. Dia bernafas menggunakan bantuan oksigen melalui nasal prong disebabkan adanya crepitation pada kedua-dua bahagian peparu. Dan pada ketika itu, bunyinya agak jelas apabila kami melakukan auscultation kepadanya.

Doktor senior memaklumkan kepada saya bahawa pesakit ingin memohon DAMA (discharge against medical advice), keluar dari wad walaupun dia sepatutnya tidak boleh berbuat demikian akibat masalah kesihatan yang tidak memuaskan. Dia tidak mahu tinggal di wad kerana dia satu-satunya sumber rezeki (breadwinner) dalam keluarganya.

Ayahnya kudung tangan sebelah kanan, ibunya pula kudung kedua-dua belah tangan. Suaminya sudah meninggal dunia dan mereka tidak dikurniakan anak. Sedih saya dengar kisah hidup keluarga mereka. Ayahnya datang ke arah kami ketika round petang, sambil cuba memberi senyuman dan mengharapkan kebenaran kami mungkin, untuk membenarkan anaknya pulang ke rumah.

"We should feel pity for this patient. She is the only breadwinner in her family." Kata senior kepada saya.

Dia kemudiannya mengarahkan wanita tersebut untuk datang check-up pada setiap minggu sambil memberi kata-kata semangat kepadanya.

Keesokan harinya, dia sudah tiada di katil. Dia sudah keluar. Semoga dia datang ke hospital untuk routine check-up seperti yang diarahkan oleh doktor tersebut.

Muhasabah diri sekejap setelah balik ke bilik. Sungguh beruntung rupanya hidup saya, hidup kita semua. Sudah banyak nikmat yang kita dapat, namun adakah kita sudah betul-betul mensyukuri nikmat tersebut.

Sebelum tidur, pejam mata, muhasabah diri sendiri.

Apa lagi yang kita nakkan dalam hidup ini?

p/s : crepitation - salah satu bunyi yang tak normal pada peparu.

Tuesday, October 1, 2013

Monolog


"Akmal, now you can go back. Get a good rest. Tomorrow I'll be shifted to Casualty. Inform me when you have finished medicine posting. We'll celebrate.. " kata seorang senior kepadaku.

Tiba-tiba diri ini berasa sebak.

"Ok.." aku membalas sambil senyum sekadar yang mampu.

Terus aku halakan pandangan ke arah case paper pesakit di hadapan sambil membaca nota yang dicatatkan di situ.

Sedih kerana senior unitku ini akan bertukar ke unit baru iaitu casualty selama sebulan. Begitu cepat masa berlalu.

Banyak juga yang aku belajar daripadanya, walaupun cuma seminggu lebih bekerja dengannya. Tetapi apabila beliau akan bertukar unit, rasa hiba la jugak sebab pernah bekerja sekali di bawah unit yang sama.

Bak kata seorang kawanku, PG datang dan pergi. Pasti akan ada yang menjadi pengganti.

Hidup perlu diteruskan, kerja perlu jalan. Bertemu dan berpisah itu adat.

Bagaimanalah rasanya apabila orang yang paling kita sayang akan pergi meninggalkan kita suatu hari nanti. Atau pun kita dulu yang kan dijemput pergi.

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...