Thursday, June 25, 2015

Ramadan Kareem

Salam Ramadan..

Bulan Ramadan, atau Ramzan bak kata orang Karad merupakan satu bulan yang begitu istimewa. Muslim harus memanfaatkan masa yang ada pada bulan ini sebaiknya kerana di dalamnya ada banyak kelebihan dan ganjaran pahala bagi hamba-Nya.

Meniti hari demi hari, tiba-tiba aku berasa rindu dengan suasana Ramadan di perantauan. Seolah-olah baru saja aku berterawih di salah satu masjidnya.

Ini semua gara-gara rancangan 'Ramadan Around The World' yang ditayangkan di tv yang menyebabkan aku berasa ingin ke sana menyambut Ramadan sekali lagi. Sungguh tidak patut.. :p

Rindu rasanya untuk berbuka puasa beramai-ramai di masjid menikmati nasi briyaninya yang lazat. Mereka penduduk tempatan pasti akan menjemput kami untuk turut sama berbuka di masjid. Kemeriahannya dapat dirasakan saat makan bertalam beramai-ramai sambil senyuman terukir di bibir sementara tangan menyuap nasi dengan rancaknya.

"More rice?"

Pelawa mereka sekiranya nasi tidak mencukupi untuk santapan berbuka.

Sungguh rindu bertamu di hati.

Usai berbuka, maghrib pula secara berjemaah sebagaimana biasa. Jaa diiringi solat isyak pabila tiba waktunya seterusnya terawih pula.

Suasana terawih juga suatu yang istimewa. Sungguh sayu hati ini mendengar bacaan imamnya. Ada yang laju, ada yang sederhana. Macam-macam cara bacaannya. Sungguh tenang dengan kuasa-Nya yang mencipta manusia dengan pelbagai jenis suara dan bahasa yang indah.

Entah bila pula agaknya dapat aku ke sana lagi.

Mungkin suatu hari nanti..

Wassalam..

26/06/15, 9 Ramadan 1435H
0215H

Wednesday, June 17, 2015

Setahun sebagai Houseman.

Salam w.b.t.

Sudah setahun rupanya saya bekerja sebagai Houseman. Pelbagai kisah suka duka yang ada sepanjang tempoh tersebut. Terlalu banyak yang nak saya kongsikan sebenarnya.

Bekerja sebagai doktor itu bukanlah semudah meletakkan title Dr di hadapan nama seseorang. It comes with great responsibility. The higher the position, the bigger the responsibility. Jadi, pekerjaan yang melibatkan nyawa ini perlulah disertai dengan minat dan kesanggupan untuk balik lewat ke rumah..eh? Kena ada minat dan kesungguhan untuk merawat pesakit.

Teringat saya kepada kata-kata seorang pakar siang tadi.

"Mai saya check balik documentation dalam fail pesakit nie. Satgi kalau jadi apa-apa nama saya jugak yang keluaq dulu.."

Ya, kerja merawat orang nie memang letih. Kerja nie memang tak tentu masa. Bukan semua orang yang dapat peluang macam nie.

But despite that, we feel satisfied when the patient say thank you to us upon discharge from the ward and still remember us wherever we bump into each other.

Saya tak nafikan, waktu mula-mula masuk kerja dulu, memang serabut habis. Bila balik rumah, rasa tertekan jugak sebab esoknya nak kena datang kerja lagi. Nak kena hadapi tekanan di wad lagi. Sebabnya masih dalam proses nak sesuaikan diri dengan suasana baru.

Tapi lama-lama tu, insyaAllah okey sebab selalu buat benda yang sama ja.

Nanti kesempatan yang lain, saya kongsikan pulak pengalaman yang sangat mendebarkan di labour room.

Selamat menyambut bulan Ramadan.
Selamat berpuasa! =)

Wassalam..

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...