Thursday, December 16, 2010

'Hypothermia' di pagi hari

Dan sekarang musimnya musim sejuk. Musim yang dinantikan setelah sekian lama oleh kami.

Awal paginya sangat sejuk dek angin yang bertiup. Kalau ke kelas pagi kenalah pakai kemeja lengan panjang.

Disebabkan exam waktu pagi seawal 8.30 pagi, kami terpaksa meredah kesejukan pagi itu untuk ke makmal praktikal. Walaupun persekitarannya sejuk, homeostasis dalam badan berjaya mengekalkan suhu badan pada paras yang normal. Mungkin berlaku pengecutan salur darah untuk mengelakkan haba keluar dari badan dan berdirinya bulu roma yang bertindak sebagai penebat haba.

Dan waktu-waktu macam ini memang masyuk kalau 'pekena' kopi panas atau teh panas. Ditambah dengan cekodok yang bisa menaikkan semangat pada pagi hari yang sejuk itu.

Perjuangan harus diteruskan. Jangan biarkan persekitaran mempengaruhi kita, sebaliknya kita ubah persekitaran supaya ia bermanfaat bagi kita.

Itulah peranan kita dalam usaha memilih mana yang baik untuk diamalkan. Kerana kitalah nakhoda kepada perjalanan hidup ini. Jadi, ilmu itu mesti ada sebagai panduan hidup.

P/s : Tapi kat sini tak boleh lawan yang kat Europe ngan Russia. Musim sejuk di sana lagilah extreme. Overproduction of the snow...

4 comments:

  1. dr akmal tamau letak gambaq2 kat sana ka? orang malaysia x kenal karad tu cemana. ^_^

    ReplyDelete
  2. Karad ibarat perkampungan biasa yg dihuni oleh org2 biasa..hehe
    akan menyusul dlm post akan datang..x sempat snap pics sbb tgh final xm..nanti2 la ya..

    ReplyDelete
  3. musim sejuk memang mencabar kan? kat sini pun suhu dah drop sampai negative :)
    goodluck exam!

    ReplyDelete
  4. tq kynah..
    haah, nasib baik la ada xm..kalo x, dok kat hostel saja la..hehe
    nsb baik la kat sini positive lagi...

    ReplyDelete

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...