Sunday, October 23, 2011

Kacang Je Soalan Tu

Pepatah Arab ada mengatakan bahawa, 'Masa ibarat pedang. Kalau ia tidak digunakan sebaiknya, ia akan memotong kita.'

Cepatnya masa berlalu, dan berakhirlah sudah ujian teori untuk percubaan kali ini. Nampaknya masih banyak lagi yang perlu diperkemas. Hasil 'post-mortem' menunjukkan persediaan yang kurang mengakibatkan 'kematian' yang bukan pada masanya.

Antara subjek yang mencabar adalah Perubatan Komuniti a.k.a. Community Medicine. Dalam artikel sebelum ini bertajuk Keluar Masuk Kampung, ada saya ceritakan bagaimana kami perlu ke kawasan pedalaman untuk mengkaji taraf hidup penduduk di situ. Subjek ini merangkumi program-program kesihatan yang terdapat di India yang harus diingat (dihafal) oleh pelajar-pelajarnya.

Kali ini saya hendak kongsikan contoh makanan atau diet yang terdapat di sini. Baru-baru ini, sewaktu ulangkaji praktikal ada ditunjukkan beberapa jenis makanan (baca:nutrisi) setempat. Antara yang popular adalah jower (ala2 beras), til (bijan) dan kacang dal. (sekadar menyebutkan beberapa contoh.) Kalau di tempat kita, cuma ada sejenis dhal sahaja kan ? Tapi di sini agak menarik sebab ada lebih dari satu jenis kacang dal.

Biar betul...

Betul...ini bukan main-main. Ini dia :

1. Bengal gram - serupa dengan dal tipikal di Malaysia.
2. Masurdal - 2 jenis.
3. Turdal.
4. Moongdal.
5. Udad dal.

Terkagum ? Itulah realitinya yang harus kita tahu. Rupanya dal ini ramai adik-beradik. Ingatkan anak tunggal.

Negaranya cukup kaya dengan sumber kekacang yang pelbagai bentuk dan warna. Salah satu sumber protein yang penting. Bak kata pakcik saya, ' Kacang tu baguih. Badan pun sihat, otak pun kemaih...' :-)

Kadang-kadang kita selalu terlupa, benda yang disangkakan remeh, kecil itu sebenarnya ada peranannya yang tertentu. Ada sebab kenapa ia dicipta dan dijadikan. Apabila tengok kacang dal yang bermacam-macam jenis, menjadi bukti benda yang sekecil-kecil itu pun Allah cipta dengan penuh teliti.

Sesungguhnya Dia Maha Kaya dengan pengetahuan melebihi apa yang manusia ada. Yang penting kita mensyukuri nikmat supaya makin bertambah rahmat dari-Nya...

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...