Friday, December 9, 2011

10 Hari Lagi


Salam w.b.t.

Di suatu pagi yang tenang, sekumpulan anak muda sedang dalam perjalanan ke kelas dengan riangnya apabila seorang pakcik bertanyakan salah seorang daripada mereka...

"Kitna bajey?" (Pukui berapa nak..?)

"Das bajey..(Pukui sepuluh pakcik...) sambil tersenyum kegirangan dapat menjawab soalan cepumas tersebut.

'Das' merupakan perkataan Hindi untuk sepuluh manakala dalam bahasa Jerman ia disebut 'Zehn'. (bunyi macam kita sebut Maher ZAIN)

Ada apa dengan sepuluh ?

Angka sepuluh dalam bahasa Arab adalah 'asyaroh' عشرة. Kalimah 'asyaroh' itu sendiri mempunyai kaitan dengan salah satu perayaan atau hari kebesaan dalam Islam.

Na'am. Perayaan hari 'asyura. 'Asyura diambil dari kalimah 'asyaroh yang bermaksud sepuluh dalam bahasa Arab. Jadi 'Asyura disambut pada hari ke-10 dalam bulan Muharram pada setiap awal tahun Hijrah.

Kalau di Malaysia, hari Asyura cukup sinonim dengan bubur asyura atau disebut juga sebagai 'buboq sora' oleh sesetengah orang. Maka hari itu ramailah yang akan memasak bubur asyura dek kerana hendak menyambut perayaan tersebut.

Sebaik-baiknya kita patut tahu apakah kisah di sebalik peristiwa hari asyura itu. Apakah pengajaran yang boleh kita ambil darinya. Adakah kisah asyura mempunyai kaitan dengan umat Islam sehingga hari ini.


1. Ibadah puasa.

Asyura sememangnya mempunyai kaitan dengan salah satu ibadah yang kita lakukan setiap tahun iaitu berpuasa di bulan ramadan. Sebelum disyariatkan puasa di bulan Ramadan, kaum Quraisy dan umat Islam telah pun berpuasa pada hari Asyura setiap tahun. Maknanya puasa pertama umat Islam ialah puasa pada hari asyura itu sendiri.

Narrated 'Aisha :
(The tribe of) Quraish used to fast on the day of Asyura in the Pre-Islamic period, and then Allah's Apostle ordered (Muslims) to fast on it till the fasting in the month of Ramadan was prescribed; whereupon the Prophet said, "He who wants to fast (on 'Asyura) may fast, and he who dies not want to fast may not fast."

Ibadah berpuasa pada hari Asyura merupakan salah satu puasa sunat berdasarkan hadis di atas. Sesiapa yang mahu berpuasa boleh terus berpuasa manakala sesiapa yang tidak mahu tidak usah berpuasa.


2. Hari kebesaran orang Yahudi.

Puasa pada hari Asyura juga dilakukan oleh orang Yahudi. Dalilnya berdasarkan hadis berikut :

Narrated Ibn 'Abbas :
The Prophet came to Medina and saw the Jews fasting on the day of Asyura. He asked them about that. They replied, "This is a good day, the day on which Allah rescued Bani Israel from their enemy. So, Moses fasted this day." The Prophet said, "We have more claim over Moses than you." So, the Prophet fasted on that day and ordered (the Muslims) to fast (on that day).

Narrated Abu Musa :
The day of 'Asyura' was considered as 'Id day by the Jews. So the Prophet ordered, "I recommend you (Muslims) to fast on this day."

Pada hari Asyura, Nabi Musa diselamatkan oleh Allah daripada musuhnya. Ingat lagi peristiwa Nabi Musa dan Bani Israil dikejar oleh Firaun dan bala tenteranya bilamana mereka harus menyeberang Laut Merah. Allah selamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dan ia secara tidak langsung meneruskan kemandirian (yakni survival) Bani Israil di dunia ini. Oleh sebab itu orang Yahudi pun turut berpuasa tanda bersyukur dengan peristiwa itu.(ada perbezaan antara Bani Israil dan Yahudi. InsyaAllah akan dibincangkan pada masa yang lain).


3. Peristiwa Karbala.

Saban tahun pengikut mazhab Syiah akan menyambut hari asyura dengan meratapi kematian Saidina Hussein iaitu anak kepada Saidina Ali, cucu Rasulullah s.a.w. Mereka akan mencederakan badan mereka sebagai bukti kesedihan terhadap peristiwa pembunuhan tersebut yang berpunca dari mereka sendiri.

Sejarah ada menyebutkan bahawa Saidina Hussein dibunuh di Karbala setelah diundang oleh penduduk Iraq yang bersedia menerima Saidina Hussein sebagai pemimpin mereka. Mereka tidak menyokong pelantikan Yazid bin Mu'awiyah sebagai pemimpin yang baru. Sewaktu Saidina Hussein diserang di Karbala, penduduk Iraq yang dipercayai bermazhab Syiah melarikan diri dan tidak menolongnya dalam peperangan. Sejak itu mereka berasa bersalah dengan tindakan itu lalu meratapi kematian Saidina Hussein pada hari Asyura.

Itulah sedikit sebanyak rentetan peristiwa yang mempunyai hubung kait dengan sambutan hari asyura. Apabila kita tahu sejarah sesuatu perayaan itu sambutannya akan menjadi lebih bermakna dan terkesan di hati. Segala ibadah yang dibuat itu bukan hanya ikut-ikutan tapi ada sebab yang kukuh, yang kita tahu, yakin dan berpegang teguh dengannya.

Dengan usaha untuk tahu dan bertanya kenapa, agama Islam yang dianuti itu bukan sekadar ikut-ikutan sebaliknya ada asas yang strong bak kata orang putih.

Wallahua'laam bish showaab...

Saya pohon keampunan dari Allah sekiranya ada kesilapan dalam mengemukakan fakta-fakta di atas.

Sumber rujukan hadis : Sahih Bukhari.

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...