Monday, October 13, 2014

Dah 4 Bulan?

Salam w.b.t.

Syukur alhamdulillah masih lagi diberikan nikmat kesihatan yang baik oleh Allah. Sesuatu amal atau apa juga pekerjaan itu pasti dapat kita lakukan sebaik yang mungkin sekiranya kita tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan yang boleh mempengaruhi kualiti kerja.

Alhamdulillah, dengan izin Allah, tamatlah sudah posting pertama di Jabatan Pediatrik. Sungguh tak terasa sangat masa yang cepat berlalu. Kalau tak ada masalah apa-apa, bakal meneruskan perjalanan ke Jabatan Pembedahan pula selepas ini.

Sewaktu mula-mula kerja dulu, macam-macam yang saya rasakan sampaikan pernah juga terfikir betulkah bidang kerja yang aku ambil ini. Mampukah aku bertahan sampai habis. Dan persoalan itu kerap berulang dalam pemikiran saya hampir setiap hari. Stress tu tak payah cakap la. Nasib baik tak kena jumpa psychiatrist.huhu

Apabila dah mula kerja nie, semuanya perlu dirancang dengan teliti. Contohnya, nak ambil cuti rehat perlulah dirancang dengan baik supaya cuti kita itu diluluskan. Terkadang tu, punyalah komited dengan kerja sampai boleh terlupa yang masih ada baki cuti yang tak digunakan. Sampai boleh terlupa nak ambik cuti habaq hang. Kerja pun, badan kena rehat juga. Itu hak yang kita kena jaga.

Sepanjang 4 bulan ini, terlalu banyak yang hendak saya ceritakan, yang mahu saya kongsikan. Tak tau la sempat ka tak nak cerita semuanya. Ada kalanya rasa down yang berpanjangan, ada kala rasa motivated, ada kala rasa dihargai dan macam-macam lagi lah. Itu semua asam garam dalam hidup dan bekerja.

Sepanjang saya bekerja ini, bermacam-macam jenis orang dan ragam yang telah saya jumpa. Ada antaranya yang sangat concern dengan anak/saudara mara mereka sampaikan kita pun rasa tak selesa nak menjawab soalan-soalan dari mereka. Ya, saya faham mereka kurang arif mengenai penyakit anak mereka tersebut dan mereka begitu risau melihatkan keadaan anak yang ditahan (baca:dimasukkan) di wad. Maka menjadi tugas kami untuk menerangkan kepada ibu2 dan bapak2 tersebut situasi semasa kesihatan pesakit. Kami juga perlu menenangkan ahli keluarga serta pesakit tersebut. Ini memang memerlukan skill dan latihan yang berterusan.

Bila masanya nak kena tenangkan pesakit tu bro? Haa, yang nie satu kemahiran yang wajib diamalkan di bilik rawatan semasa hendak melakukan prosedur, contohnya bila nak ambil darah pesakit. Kalau yang dah besaq panjang tu, insyaallah depa akan ikut cakap kita kalau kita pandai bagi penerangan kat depa. Kalau yang jenis melawan atau resistant tu, memang hang kena la mintak tolong nurse-nurse yang ada kat wad tu.

Itu budak yang dah besaq sikit dalam lingkungan umur sekolah rendah/menengah.

Kalau bayi atau budak2 setahun dua macam mana pulak? Yang nie mesti kena mintak tolong nurse atau kawan-kawan kita jugak. Sebabnya, depa nie dah mula ada stranger anxiety. Maksudnya, depa dah mula rasa cuak dengan orang yang depa tak kenai, so depa pun akan mula menunjukkan reaksi ketidakselesaan itu dengan menangis tahap gigahertz sampaikan kita rasa nak habiskan kerja tu cepat-cepat..hang teriak pun adik, kami tetap buat kering hati saja poke hampa tanpa belas kasihan..haha kejam bunyinya kan..nak buat camna, nak bagi sihat kena la sedekah darah sikit..

Memang kena sabaq saja la bila nak ambil darah/set line kat budak2 nie. Kita yang kena buat tu, jangan pulak gelabah. Kena relax dan buat dengan tenang sebab kita tak mau la cucuk (poke) budak tu sampai berkali-kali. Cucuk sekali sudah, pastu selesai la kerja kita. Dia pun tak la menanggung sengsara dek kesilapan kita. Tapi kadang2 tu pernah la juga saya poke lebih dari sekali..huhu..

Hendak jaga budak-budak nie bukan satu tugas yang mudah. Saya sendiri pernah ada plan nak jadi seorang paediatrician suatu hari nanti. Tapi bila dah kerja sendiri dalam jabatan ini, rasa macam tak jadi la pulak. Memang pediatrik salah satu bidang kepakaran yang mencabar bagi saya.

Ok la, saya rasa cukup dulu takat tu. Nanti ada masa saya kongsikan cerita lain pulak..

Wassalam...

1 comment:

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...