Monday, December 1, 2014

Neurosurgeri

Salam w.b.t

Semoga kalian sihat-sihat belaka. Maafkan saya sebab dah lama tak update cerita pengganti bicara di sini. Niat nak update tu selalu ada, tapi action tu yang tak berapa nak ada.

Alasannya tak cukup masa sebab kerja. Tapi bila cuti dan ada banyak masa, tak buat2 jugak kan.

Sekarang saya bekerja di jabatan pembedahan, unit neurosurgeri. Makanya, segala apa yang berkaitan dengan pembedahan kepala merupakan bidang tugas saya buat masa ini.

Antara yang common termasuklah SDH (subdural hemorrhage), SAH (subarachnoid hemorrhage) dan ketumbuhan dalam kepala. Neurosurgeri salah satu subkepakaran yang sangat mencabar sebab nak operate kepala orang, memang suatu yang berisiko.

Common prosedur yang selalu dilakukan termasuklah decompressive craniectomy (buang sebahagian tengkorak untuk mengurangkan tekanan dalam kepala), dan cranioplasty (membentuk semula tengkorak).

Selalunya kes2 yang ada di wad melibatkan kes kemalangan jalan raya yang mana kepala selalu menjadi 'mangsa' keadaan. Ia memberi kesan yang sangat besar kepada pesakit.

Bayangkan pesakit yang terlantar di atas katil dan tidak mampu menguruskan diri sendiri dengan baik dan perlu dibantu oleh orang lain. Melihatnya saja nampak suatu beban, apatah lagi bagi yang menanggung cubaan tersebut.

Setiap pesakit neuro perlu diperiksa tahap kesedaran mereka (conscious level), menggunakan Glasgow coma scale. Skala ini menentukan tahap kecederaan otak yang dialami oleh seseorang pesakit. Ia suatu yang wajib diperiksa kepada setiap pesakit di wad neuro.

Baiklah, setakat ini dulu perkongsian dari saya yang masih bertatih dalam dunia perubatan.

Wassalam..

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...