Saturday, October 2, 2010

Keputusannya...

Salam...

Isu perebutan tapak Masjid Babri sudah diputuskan 30 September baru-baru ini. Mahkamah Tinggi Allahabad telah membahagikan tapak masjid kepada 3 bahagian.

Satu bahagian diberikan kepada Muslim, satu kepada Hindu dan satu bahagian lagi kepada minoriti Hindu. Maknanya, komuniti Hindu mendapat 2 bahagian berbanding Muslim 1 bahagian saja.

Semoga kes yang berlanjutan selama 60 tahun ini tidak akan berpanjangan lagi, dan tiada lagi konflik antara komuniti Muslim dan Hindu.

Waktu kelas Forensic Khamis lepas (30 Sept), Cikgu Z bertanyakan kami mengenai situasi tegang tersebut. Dan pada slide terakhir, beliau ada menunjukkan gambar suasana jemaah di masjid. Habis kelas, saya terus ke farmasi di hadapan universiti. Kelihatan beberapa orang pengawal sedang berkawal di luar universiti, kalau-kalau berlakunya rusuhan. Bukannya mengharapkan ia berlaku, tapi sebagai langkah berjaga-jaga.

Hari ini, dengarnya keadaan di Karad terkawal. Syukur la.

Esok, 3 Oktober, bakal bermulanya Sukan Komanwel di New Delhi. Mudah-mudahan keadaan di sana pun terkawal. Tentunya ramai polis dikerah untuk menjaga keselamatan atlit-atlit yang bertanding. Semoga temasya sukan berjalan dengan lancar.

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...