Monday, December 28, 2009

Belajarlah menghargai

Assalamualaikum w.b.t.

Manusia ni,, akan hargai sesuatu bila kehilangan benda tu..

Terkadang, dalam kehidupan sehari-hari, benda yang remeh selalu diabaikan atau dipandang ringan.

'Nanti la aku buat..'
'awal lagi beb..esok sempat punya la..'
'apa kalut-kalut nie bro..relax ar '

Macam tu la sikap kebanyakan dari kita..
Kurang menghargai masa salah satu contohnya.
Bila dah nak dekat exam, baru sibuk nak study hard.
Kononnya, time tu baru ada perangsang a.k.a. booster nak belajar.
Betol ka..?
Mungkin ya..mungkin tidak..

Bukan masa saja, terkadang kita tak perasan kepentingan sesuatu tu.
Bila dah hilang, baru kita menyesal.
Asal sihat saja, kita lupa yang bila-bila masa kita boleh jatuh sakit.
Tak pernah terlintas langsung pasal sakit.
Tambahan pula, kita tak guna nikmat sihat sebaik mungkin.
Bila nikmat tu ditarik, baru rasa insaf..tu pun mungkin sekejap..

'Kalau aku sihat nanti, aku nak.....'
'Peritnya hidup..'
'Ya Allah..Ya Allah..'

Baru kita ingat Allah s.w.t.

Saya sendiri pun berharap agar kita semua, yang masih ada peluang kesihatan yang sempurna, peluang masa yang banyak, untuk betul-betul hargai apa yang kita ada. Gunakan semaksimum yang mungkin. Jangan asyik dalam 'Comfort Zone' saja.

Lagi satu, kalau yang masih punya keluarga, ayah ibu, hargailah mereka semasa mereka masih ada. Antara kita dengan mereka, jangan ada perselisihan faham. Bantu mereka sedaya yang boleh. Ajal tak kira muda atau tua.

Sempena tahun baru 1431 Hijrah ini, jom kita sama-sama koreksi diri ini. Perbetul mana yang kurang. Jadilah insan yang sentiasa berusaha meningkatkan keupayaan diri ke arah yang diredhai.

InsyaAllah...

''Bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya di dunia ini. Beribadahlah kamu seolah-olah kamu akan mati keesokan harinya..'' - maksud Hadis..

Wallahu a'lam..

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...