Monday, December 21, 2009

Hujung minggu yang cuma sehari

Salaam...

Hari berganti hari. Musim berganti musim.

Alhamdulilah, dah selesai misi kami ke Mumbai. Hantar sorang teman ke airport. Kami berempat termasuk driver yang sangat cekap, En. Wahid. Mula bertolak dalam 2 lebih. Nasib baik la tak hujan. Tapi kalau hujan lagi best. Soalnya, bukan dekat nak gi sana. Dalam 6 jam jugak la.. Biasa la, travel kat sini 2 hari 2 malam tu kira normal la..

Akhirnya sampai jugak ke destinasi. Baru 9.10pm. Awal lagi nie. Tapi dalam perjalanan tadi, cukup sibuk la jalan dia nak habaq bagi. Memang Mumbai salah satu bandar yang cukup sibuk, kereta motornya bersimpang-siur. Tiap-tiap masa jalan tu tak pernah lengang la. Bunyi hon tu lumrah alam. Siapa yang pertama kali kat India nie mungkin kan rasa kejutan budaya nie.

Kawan yang nak balik Malaysia ni tersenyum sampai ke telinga la. Sapa tak suka balik. Nak jumpa family, nak makan macam-macam yang tak da kat sini..satay,,lontong,,asam pedas. fuh, tangkap lentok la orang kata. Dia pun dengan tenangnya masuk dalam airport tu..Chhatrapati Shivaji International Airport.

Selesai.

"Pasni nak gi mana ?" aku tanya sorang member ni.
"Jom kita masuk dalam jugak nak ? Ada visitor pass tue.." dia bagi cadangan.
"Jom..."

Kami pun masuk la, setelah bayar sejumlah amaun untuk dapat pass tue. Bukan free ya. Alangkan nak masuk tandas pun kena 2 rupees..huhu.. Masuk la kami. Ingatkan boleh jalan-jalan satu airport, tup2 rupanya boleh pusing takat ruang menunggu ja..erm, sebesar padang bola sekolah rendah kurang lebih. Ish3, tak patut betol. Takpa, nasib baik ada CCD. Jom kita pekena bagi sejuk sikit, walaupun kat dalam ni dah sejuk pun..

Bila dah tenang, heartbeat pun dah normal, kami call En. Wahid. Kena pulang dong, soalnya esok isnin ada kelas. Nak dekat pukul 10 dah nie. Mula-mula ke masjid dulu, Sunni Masjid kat Bandra ( East ). Malam tu pulak, ada majlis ceramah sempena Awal Muharram yang kita sambut baru-baru nie. Cukup bersemangat tuan penceramah. Kehadiran agak memuaskan, kanak-kanak pun ada sebagai pendedahan awal bagi mereka. Kalau tak silap, ceramah tersebut turut ada di tempat-tempat lain pada malam tu. Aku terkenang suasana ceramah agama di sekolah dulu. Kurindukan suasana itu, cukup terkesan.

Kemudiannya kami terus bergerak balik. 6 jam perjalanan lagi. Cukup laju la beliau bawak. Orang lama la katakan.

3.30am. Setelah berhempas pulas mengharungi pagi yang sejuk ( macam suspens la plak ), akhirnya kami sampai juga di universiti. Penatnya tak yah kata la. Dalam perjalanan mana selesa nak tidur, tak sama macam kat bilik.

Hostel berkunci pulak dah. Aku tanyakan pakcik guard kat situ,

"key kaha he ?" ( dengan penuh keyakinan, penting tue )
-kunci kat mana ?

"madam phone bataw. mujhe key nehi he..."
-cuba telefon madam kat dalam bagitau. Pakcik takda kunci nak oi...( lebih kurang..hehe.. )

Beliau pun bergerak sama ke hostel kami. Sangkanya, ia dikunci dari dalam. Dia kemudiannya terus patah balik ambil kunci. Selesai buka, dia tanya,

"mu gi mano balik lewat2 nie..?"
"Mumbai pakcik"
"dah gitau madam..?
"sudah.."
"ok.."
"shukriya.."

Usai mengucapkan terima kasih, kami terus bergerak ke bilik. Kena tidur kejap nie. Soalnya, ada kelas pagi, beberapa jam lagi. Nasib baik kelas sejam ja. Kami terus rehatkan diri. Bagai mengantuk disorongkan bantal. Kalau takda bantal, tilam pun jadi la.. :-)

Sekian coretan kali nie..

p/s : menanti januari, exam dah dekat..persediaan..? ('',)?

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...