Tuesday, January 29, 2013

Aku Bukannya Penghibur JalananSalam w.b.t.

Sabda Rasulullah s.a.w. yang berbunyi :

"Sampaikanlah dariku walaupun sepotong ayat."

Sepotong hadis yang ringkas dan popular sebagai dalil untuk melakukan dakwah kepada orang lain. Ia menunjukkan betapa tugas dakwah itu sesuatu yang penting bagi kita semua tak kira apa taraf akademik, warna kulit atau apa juga jurang perbezaan. Semua orang ada peranannya masing-masing.

Skil untuk berdakwah itu harus dipelajari dan diasah dengan betul supaya maklumat yang kita nak bagi tu sampai kepada orang lain. Jadi, kenalah turun padang juga untuk latih kemahiran tersebut.Street Dakwah merupakan salah satu aktiviti yang boleh mengasah kemahiran untuk menyampaikan dakwah kepada masyarakat. Bunyinya pun dakwah jalanan, makanya ia bukanlah terhad di kawasan masjid, sekolah atau surau semata bahkan ia lebih syumul dan liberal (liberal dalam erti kata tiada had tempat).

Alhamdulillah, diri yang kerdil ini berpeluang juga untuk menyertainya pada sambutan Maulidur Rasul minggu lepas. Kita dah biasa berdakwah pada rakan seagama. Jadi target kali nie adalah untuk memberitahu kepada non-Muslim siapakah yang dikatakan Nabi Muhammad s.a.w. itu. Bagaimana caranya untuk memberi dakwah kepada mereka mengenai Nabi kita, cukup sekadar mereka tahu figur hebat ini. Bunyinya agak mencabar sebab kita kena gunakan bahasa yang mereka boleh faham sewaktu bercerita. Kita mengharapkan mereka dapat sedikit maklumat mengenai kenapakah hari tersebut merupakan cuti umum satu Malaysia, dan barulah kita sampaikan serba sedikit sebab musababnya.

Komunikasi merupakan salah satu cara untuk menyampaikan dakwah. Kalau yang pandai bercakap tu, gunakanlah kebolehan anda untuk menyampaikan sesuatu kepada orang di sekeliling anda. Setiap orang ada kelebihan masing-masing.

Sebelum program bermula, kami berkumpul terlebih dahulu di Pasaraya Giant Alor Setar, bersebelahan Masjid Al-Bukhary pada paginya dalam pukul 9 untuk sesi taklimat ringkas. Taklimat pagi itu bertujuan untuk memberikan sedikit panduan bagaimana caranya untuk mendekati golongan bukan Muslim sebelum kita memulakan dakwah kepada mereka.

Ada cara dan adab-adabnya untuk menarik minat mereka mendengar apa yang kita mahu cakapkan. Bukan main terjah saja tak tentu fasal. Bak kata orang, kena ada seni untuk menarik dan bukannya menolak.

Setelah taklimat, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil dan setiap kumpulan diberikan bahan-bahan souvenir untuk dihadiahkan kepada mereka yang bertuah. Setiap kumpulan ditugaskan di tempat-tempat yang berbeza di sekitar Alor Setar.


Penulis bersama cikgu Bukhari a.k.a. ketua kumpulan..

Setibanya kami di tempat praktikal, kami mula menunggu siapakah yang bakal menjadi mangsa. Penantian yang sungguh menguji kesabaran kerana perniagaan baru saja hendak bermula. Jadi masing-masing kelihatan sibuk untuk memulakan perniagaan mereka.

Setelah bersiar-siar di sekeliling pasaraya, kami mula menunggu dan melihat sesiapa saja yang dirasakan sesuai untuk ditemuramah buat seketika. Setelah meminta izin, kami mula bertanyakan sebab hari itu sebagai cuti umum lalu member sedikit penerangan mengenai kelahiran Rasulullah s.a.w. dan tujuan Baginda dilahirkan di dunia ini. Baginda bukan saja prihatin dengan masyarakat Muslim, masyarakat bukan Muslim juga sentiasa diingati Baginda kerana Baginda diutuskan sebagai pembawa rahmat ke seluruh alam.

Setelah selesai aktiviti, kami berkumpul semula di Pasaraya Giant sebelum bersurai. Kami bertukar-tukar cerita dengan kumpulan yang lain mengenai pengalaman masing-masing ketika menjalankan tugas yang diamanahkan.

Bagi saya, ada antara mereka (non-Muslim) yang tahu mengenai peristiwa Maulid Nabi ini. Ini menunjukkan bahawa mereka juga concern dengan setiap agama yang diamalkan di Malaysia. Mudah-mudahan suatu hari nanti mereka mendapat sinar hidayah dari Allah s.w.t. InsyaAllah.

Setelah mendengar ucapan ringkas dari pihak penganjur, kami pun bersurai. Kami dinasihatkan untuk meneruskan kerja-kerja dakwah kerana ia merupakan satu tugas yang mulia untuk menyebarkan keindahan agama Islam ini. Kami juga diberi kata-kata perangsang semoga usaha yang dilakukan ini mendapat balasan yang setimpal dari Allah s.w.t.

Akhir kalam, manusia itu ibarat logam. Masing-masing ada peranan tersendiri dalam agama. Masing-masing ada kelebihan. Tinggal lagi, bagaimana nak asah kelebihan itu untuk dimanfaatkan di jalan Allah s.w.t.

p/s : Jumpa ramai ikhwah yang sangat berkaliber dalam dakwah...

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...