Friday, April 9, 2010

Mesej Yang Tersirat

Siapa kata matematik itu membosankan. Susah lagi. Salah tu. Sebenarnya, matematik itu sangat menyeronokkan. Terkadang, matematik boleh digunakan untuk menyampaikan mesej. Tak percaya ? Cuba selesaikan permasalahan ini dan lihat hasilnya.

Permasalahan 1 :
Kembangkan selengkapnya.

√625 – √576 + (5v x 2e) + 2u (1- 1/2) = 0

Permasalahan 2 :
Kembangkan selengkapnya.

1 + (5V+U) (2E+1) – 5V = 2EU

V, E dan U merupakan 3 unknown yang berbeza.

*Kredit pada bro leokid

p/s : dah lama tinggalkan arena maths. rasa rindu pulak nak peningkan kepala dengan nombor.

2 comments:

  1. lol akmal taula dia tera math. haha aku fail mcq community medicine tau (ada banyak statistik)

    ReplyDelete
  2. aku dah lama kot x sentuh math..ntah formula2 dulu habih terbang camtu ja..haha..
    yg soklan nie jawapan dia lain ckit..try la..
    ada mcq jgk ka..statistik x ssh sgt kot..aku kat cni comm. med. blajaq gak pasai nyamuk, serangga n mcm2 la..

    ReplyDelete

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...