Tuesday, May 24, 2011

Betulkan arah kiblatmu


Istiwa A’zam – Kedudukan Matahari Tepat di atas Ka’bah
By Shahmuzir

Penentuan arah qiblat yang tepat sangat penting kerana ia merupakan antara syarat sah solat samada solat fardhu atau sunnat. Jadi ummat ISLAM mesti memastikan kedudukan arah qiblatnya tepat mengadap Ka’bah.

Alhamdulillah, setiap tahun ada 2 waktu yang telah ALLAH subhanahu wata’ala tentukan kedudukan matahari betul-betul tepat di atas Ka’bah. Fenomena ini dipanggil Istiwa A’zam (Istiwa Utama).


Arah Qiblat boleh disemak dengan tepat ketika Istiwa A'zam

Alhamdulillah, dengan ketentuan ALLAH ‘Azza wa Jalla ini, membolehkan ummat ISLAM di seluruh muka bumi sejak dahulu hingga hari kiamat memeriksa dan menyemak arah qiblat dengan mudah dan tepat. SubhanALLAH…

Bilakah Istiwa A’zam berlaku?

Di Malaysia, waktu berlakunya fenomena ini ialah pada:

28 MEI setiap tahun, tepat pukul 5.16 petang, dan 16 JULAI setiap tahun, tepat pukul 5.28 petang.

    Ihsan Falak Online

  • Apa yang perlu dilakukan untuk menyemak qiblat dengan tepat?


Sebelum

1. Pastikan jam yang selalu dibuat rujukan oleh tuan/puan mengikuti waktu piawai yang tepat. Untuk menentukan ketepatan waktu, tuan/puan boleh memeriksanya dengan SIRIM atau boleh juga merujuk kepada waktu yang terpapar di televisyen atau radio. Ketepatan waktu yang mengikut piawai adalah penting untuk mendapat hasil yang betul. Justeru, betulkan jam tuan/puan mengikut waktu piawai yang betul.

2. Cari objek lurus yang keras seperti batang kayu, tiang atau pen.

3. Pacakkan objek tersebut secara menegak (bersudut 90°) di atas permukaan yang rata.

4. Pastikan bayang-bayang yang terhasil dari objek tersebut jelas boleh dilihat dengan terang dan jelas.

5. Dan pastikan juga tuan/puan boleh melihat matahari dari kedudukan tempat tuan/puan pacakkan objek lurus tersebut dan tidak terlindung.

6. Tunggu dengan sabar waktu yang disebutkan di atas.


Ketika peristiwa ini berlaku:

1. Perhatikan bayang-bayang yang terhasil dari objek lurus yang dipacakkan tersebut.

2. Arah qiblat adalah arah yang bertentangan dengan jatuhnya bayang-bayang itu. (Rujuk gambar di atas)

3. Tandakan arah qiblat.


Selepas

1. Yakinlah bahawa itu merupakan arah qiblat yang tepat.

2. Bersyukurlah kepada ALLAH subhanahu wata’ala yang telah memberikan peluang untuk tuan/puan memeriksa arah qiblat melalui kaedah ini.

3. Hadapkanlah tubuh tuan/puan ke arah qiblat tersebut dengan penuh khusyuk ketika solat fardhu dan sunnat.

4. Mudah-mudahan perkongsian ini bisa memberikan manfaat buat tuan/puan yang mahu mengambil manfaat. Sebarkan, insyaALLAH…

Tuan/puan juga boleh mengambil manfaat dari website Falak Online berkenaan hal di atas atau mendownload PDF file berikut: [KLIK SINI].

WAllahu Ta’ala A’lam.

Shahmuzir Nordzahi

SUMBER 1

SUMBER 2

*************************************************************************************************************************************

Kalau sebelum ini ada kedengaran cerita katanya kejadian gempa bumi di Jepun telah menyebabkan arah kiblat solat telah berubah sedikit. Lepas tu timbul pula cerita piring Astro kalau diperhatikan sebenarnya menghadap ke arah kiblat.

Namun peristiwa Istiwa A'zam ini datang sebagai solusi kepada masalah kiblat. Kalau arah kiblatnya sudah betul maka diharapkan kita lebih yakin dan khusyuk ketika bersolat. Salah satu bukti bahawa Allah sangat ambil berat pada hamba-hambaNya dengan memberi satu panduan dalam beribadah walaupun manusia seringkali lalai dari mengingatiNya.

Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 143 :
"..........Dan tiadalah Kami jadikan kiblat yang engkau mengadapnya dahulu itu (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar mengikut Rasul serta membenarkannya dan siapa pula yang berpaling tadah (berbalik kepada kekufurannya) dan sesungguhnya (soal peralihan arah kiblat) itu adalah amat berat (untuk diterima) kecuali kepada orang-orang yang telah diberikan Allah petunjuk hidayah dan Allah tidak akan menghilangkan (bukti) iman kamu. Sesungguhnya Allah amat melimpah belas kasihan dan rahmatNya kepada orang-orang (yang beriman)."

Soal peralihan kiblat sudah wujud sejak dahulu lagi, di mana umat Islam diperintahkan untuk mengubah arah kiblat ke arah Mekah yang mana sebelumnya mereka menghadap ke arah Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis. Ada yang ikut, ada juga yang bantah.

Semoga solat akan menjadi lebih sempurna dengan arah kiblat yang betul tanpa sebarang keraguan.

No comments:

Post a Comment

Jururawat, oncall & postcall

Salam w.b.t. Selamat Hari Jururawat saya ucapkan buat semua akak-akak yang telah banyak berkorban masa dan tenaga menolong doktor da...